Postautor: Grace » 2006-08-04, 08:03
Zachecona czytelnym opisem szycia rekawiczek na stronie www.glove.org przystapilam wczoraj do dziela. Zajelo mi to ze dwie godziny (lacznie z przygotowaniem wzoru). Odnioslam polowiczny sukces :)
Rekawiczka nawet wyszla. Szylam ja testowo z plotna. Abstrahujac od braku mankietu i faktu, ze troszke za mala jest (pewnie gdyby byla z elastycznej skory to by byla ok ale ze sztywnego plotna okazala sie za ciasna) to jednak efekt byl calkiem wspolczesny.
W zwiazku z powyzszym mam pytanie: jak uzyskac ten efekt wydluzonych palcow??? Z obrazkow powyzej wynikaloby, ze kliny boczne nie sa wszywane od samej gory palcow. Ale czy oznacza to, ze ta czesc palcow nieposzerzona klienem zostaje pusta? Czyli de facto chodziloby tylko o efekt wysmuklenia dloni... :? I przy wykrawaniu od razu nalezaloby dodac ok 1-1,5 cm na to przedluzenie.
[size=9:a5a104fd2e][ [i:a5a104fd2e][b:a5a104fd2e]Dodano[/b:a5a104fd2e]: 2006-08-20, 20:39[/i:a5a104fd2e] ][/size:a5a104fd2e]
Udalo sie! Palce smukle, kliny wszyte gleboko! :D
Do testowego szycia rekawiczek polecam fizelinowe szmatki do mycia naczyn - takie grubsze, nie te perforowane...