Postautor: Kaya » 2013-10-28, 21:59
Dziękuję Tomku za chęć pomocy. Już dostałam potrzebne mi materiały.
Widzę że zamieściłeś tu obraz Francisco de Zurbarana , datowanie jego prac faktycznie powinno nas interesować ale chciałabym "sprzedać" czytającym to forum informację , którą lata temu wbijała mi do głowy moja pani profesor od historii sztuki. Ty Tomku na pewno o tym wiesz , ale inni mogą nie wiedzieć. Malarze ale i rzeżbiarze , kiedy przedstawiali na swoich dziełach wizerunki świętych oraz tzw "sceny historyczne" -czyli sytuacje które zdarzyły się przed narodzinami artysty, bądż sceny z np. mitologii ubierali postacie w tzw. "kostium historyczny" . Stroje te są często stylizowane , mają być intrygujące ale nie mają za wiele wspólnego z prawdziwymi strojami z epoki w której np. dany święty żył . W scenach biblijnych malowanych w XVII wieku widać to bardzo wyrażnie. Zatem pomimo tego ,że jakiś święty ubrany jest w strój np. baskijski z czasów w których malarz żył , należy bardzo ostrożnie sprawdzać czy wszystkie elementy jego stroju były prawdziwe. Jednym słowem , kiedy szukamy ikonografii sprawdzajmy także tytuł obrazu ;)