a ja dale j będę sie kłócił
Radek Sikora pisze
Zbroje Mikołaja i Andrzeja Kosów doskonale wpisują się w modę, która panowała w Polsce na przełomie XVI i XVII w. Wystarczy porównać je do wizerunku szlachcica polskiego z dzieła Wacława Kunickiego „Obraz szlachcica polskiego”, wydanego w 1615 r. (zdj. 9).

Taka moda panowała zresztą nie tylko w Polsce, ale i na Węgrzech (zdj. 10, tj. Stefan Chetneki – Condor w r. 1594).

to ze panowie w jednostkach husarskich a nie kirasjerskich służyli to fakt wiec natym można skończyć
Ale:
NA 1 rysunek widzimy napierśnik z folgami a może to pół anima ????? Zbroje zachodnie z folgami mozna znaleśc w muzeum w Wiedniu lub Joanneum w Graz zazwyczaj produkcji włoskiej to nie jest polski patent półanima to zbroja np Batorego ) i brak zdobień mosiężnych, szkoda wielka ze obojczyka nie widać bo kotek go przykrywa
foto 2 to to samo co 3 tylko w kolorze nie widać dokładnie folg brak naramienników zaznaczona kolczuga i ostatnia ta z pałacu biskupiego niema tam żadnego husarza w zbroi poza rotmistrzem i to niedokładnie pokazano co to jest, Na rolce raczej mają animy i kolczugi plus szyszaki nikt niema naramienników i obojczyka jak u Matejki. Ba nie widze ani jednego karwasza.
Bitwa pod Kłuszynem to akurat super przykład na uzycie zbroi zachodniej produkcji - patrz uważnie na te fotki jak wół pełne zbroje zbroja pokrywa ręce

A dyskutujemy tu o nagrobku Andrzeja Kossa co zmarł 8 lat po Kłuszynie
Nigdzie też w literaturze źródłowej nie spotkałem określenia zbroja husarska lub zbroja kirasjerska nawet nie pada określenie zbroja krajowa polska zachodnia itp, tylko ogólnie zbroja lub są wymieniane jej elementy np w regestrach
na obrazie z Pałacu Biskupiego w dolnym lewym rogu widać piękną chorągiew kirasjerską - arkebuzerską w polskich strojach ale bez kopi z arkebuzami bo o tym ży chorągiew jest husarską raczej decydowało nie jej zbroja ( patrz obraz biskupi po prawym dolnym rogu husarze nie mają zbroi ) a broń drzewcowa - kopijnicza a gdy jej brak to chorągiew kirasjerska -arkebuzerska
A dajmy na to jedna z konstytucji Sejmu Warszawskiego 1587 r. wymagała:
"A ci żołnierze, będą powinni konie mieć dobre, którzy będą po
usarsku
slużyć, będą powinni na koń wsiadać do potrzeby z kopią, we zbroi, w
zarękawkach, w szyszaku, z krótką rusznicą, z szablą, z koncerzem albo
z
pałaszem."
za pozwoleniem zacytuje tu tekst znaleziony na blogu pana Kadrinazi:
Szymon Starowolski w Polsce albo opisaniu Królestwa Polskiego miał napisać (tłum. A. Piskadło, Kraków 1976).
A jest jazda sama jakby czworakiego rodzaju, piechota zaś dwojakiego. Z jeźdźców jedni są cięższego uzbrojenia, drudzy lżejszego; z tych, których nazywamy ciężkozbrojnymi, jedni są kopijnicy i pospolicie zwą się husarzami, a inni w arkebuzy także zbrojni i nazywani są arkebuzerami; i jedni, i drudzy zaś w żelazne pancerze oraz szyszaki są okryci.
- autor nie pisze o różnicach w zbroi a jedynie ze takie same mają
Czekam na portret kogoś w zbroi typowo husarskiej ( takiej jak zbroja Skórkowskiego )
lub na fotke nagrobka 16-17 wiecznego z taką zbroją na nagrobku. Poza panem Pacem ( dla zainteresowanych moge podesłać fotke) którego portret jest jedynym portretem z zbroi "husarskiej"
Na portretach nasi przodkowie są wyraźnie w zbrojach zachodnich i mogę podesłać na meila bo tu mi nie wchodzą fotki. ale ten pan

a i na 100% wiecie do kogo ta zbroja należała a kirasjerem arkebuzerem rajtarem to on nie był
[img:3dffe68b9d]http://www.hussar.com.pl/panel/uploads/2009/07/10.jpg[/img:3dffe68b9d]
Portretów polskich panów co w husarii służyli a na portretach są w zbrojach zachodnich ( celowo nie pisze kirasjerskich) jest mnóstwo i każdy na 100% w swojej kolekcji je ma
Ha a czy ktoś mi jasno i konkretnie napisze definicje kirasjera arkebuzera rajtara bo mi wydaje sie ze często nawet nasi przodkowie mieszali te pojęcia
Osobiście myślę że w 17 wieku nie było ZBROI HUSARSKIEJ a jedynie zbroja.
Raczej piszmy zbroja używana przez Husarie
Kiedyś miałem ale nie mogę odnaleźć opisu husarii pod kamieńcem podolskim Tomasza Zamoyskiego chyba ale pewny nie jestem pada tam opis husarii jako jazdy całkowicie w zbroje zakutej od stóp do głów tak ze jej jedynie oczy widać wiec nawet nosili pełne przyłbice Chyba w żywocie Tomasza Zamoyskiego